489 dmaa dia concept 02 T01a

Quartier Am Rotweg
Germany

Landscape Design Mixed Use Residential Urban Design

Competition

Guiding Principle - Diversity

Entries to competitions that form part of IBA 27 should combine high architectural quality, experimental building methods and social and ecological aspects.

This concept envisages a dynamic, socially-mixed urban quarter that offers high-quality design to a range of user groups while retaining the existing trees.

The design seeks to create a transition between the area of small-scale detached houses to the north and the large-scale, high-rise development to the south, while combining these two typologies with the help of an esplanade that crosses the district from east to west.

The urban quality of this esplanade enables it to act as both the entrance to the quarter and a place for meeting outside the buildings. It stretches from Schozacher Straße to the sports pitch and is lined with commercial buildings, social facilities and the kindergarten as well as open areas that can find specific uses at a later stage.

Hence, the esplanade connects a series of places that encourage diversity and exchange – which are essential components for a high quality of life and identification with the quarter.

Typology – a horizontal and vertical garden settlement

The two typologies of small-scale detached houses and large-scale high-rise buildings make it possible to offer a wide range of types of home that are suitable for people at very different stages of their lives, while also encouraging coming together and a sense of community and ensuring high levels of both identification with and diversity in the quarter.

The design proposes a one to two-storey development in the form of private detached houses of varying sizes that are carefully positioned between the existing trees. Private, clearly enclosed gardens are consciously preferred to a large, inactive semi-public intermediate space.

These intimate, private spaces, into which families can retreat, ensure peace and relaxation, while the esplanade is a central place for coming together and communicating.

With their generous balconies and loggias, the towers, which taper upwards to optimise the natural watering of the planters, can be interpreted as a vertical garden city.

Address
Stuttgart-Rot
Germany

Competition
03/2021

Site area
20 213 m²

Built-up area
81 000 m²

Height
52.40 m

Number of levels
16

Number of basements
2

Project team
Maria Vrahimi, Verena Moschig, Tom Peter-Hindelang, Adrian Stein

Visualization
Toni Nachev

Model
Modellart
Michael Eisenkölbl

CONSULTANTS
Structural engineering
Bollinger+Grohmann
Vienna

Energy design
Weatherpark
Meteorological research and services
Consulting engineers for meteorology
Vienna

Landscape Architects
DnD Landschaftsplanung ZT KG
Vienna

IBA’27 Stuttgart!

A Quarter Sets its Course
for the Future

489 dmaa model 004
489 dmaa model 003
489 dmaa model 008

Modellart
Michael Eisenkölbl

site plan

Urban concept

Existing tree population & prospective vegetation


Existing tree population & urban planning concept

Esplanade & concept utilization

Public use / high rises

489 dmaa plan plan 02 floor plan level 01

ground floor plan

489 dmaa plan plan 01 ground floor plan

floor plan level 1

sectional view

quarter
module ensemble