143 eye film institute netherlands iwan baan 055 exterior view

Eye Film Institute
Netherlands

Cultural

Built

EYE Film Institute Netherlands is situated on a prime location at the bend of the river IJ, opposite the historical part of the city and the Central Station. The building is conceived as a highly tense and dynamic geometric solid.

The light is reflected in multiple ways by smooth, crystalline surfaces, thus subjecting the building’s appearance to permanent optical changes during the course of the day. Movement and light manifest themselves clearly as essential parameters for the film as a medium in the architectural production. The entrance into the building is characterised by continuous spatial concentration and directed visual relations. Spatial development, light incidence, and materiality define the path that leads from the southern glass front and the museum shop into the heart of the building.

The room widens successively, before unfolding its full dimensions as an architectural and functional focus. The interior’s architectural formulation defines the foyer and arena as central divisors which integrate all path relations into the overall functional concept.

Whereas on the south side the building’s shell opens fully onto the adjacent river, terrace-like steps extrapolate the partly allocated, partly alterable functional zones as well as the interior’s character and atmosphere, by allowing access to the exhibition level, to the projection rooms and restaurant. Flowing transitions between the single functional areas underline the distinctive continuity and the dynamic of the room flow, thus transforming the usage into a physiologically tangible sequence of constantly changing spatial impressions.

Movement and light generate standpoint-dependent, variegated atmospheric connections which oscillate between extrovert landscape reference and introverted spatial concentration. Accompanied by these variable perceptions, the perambulation of the building resembles a movie sequence with changeable visual effects.

Address
IJ Promenade 1, 1031 KT
Amsterdam
The Netherlands

Competition
2005 [1st prize]

Start of planning
2005

Start of construction
08/2009

Completion
12/2011

Floor area [total]
6.300 m²

Gross floor area
8.700 m²

Built-up area
3.250 m²

4 Cinemas
67, 2 x 130, 315 seats

Exhibition space
1.200 m²

Workshop
90 m²

Offices
1.200 m²

Information
450 m²

Museum shop
100 m²

VIP-area
100 m² for special events

Arena / Bar - Restaurant
ca. 1.050 m²

Cost
€ 30 Million

Project manager
Philip Beckmann

Project team
Sebastian Brunke, Alejandro C. Carrera, Ruben Van Colenberghe, Burkhard Floors, Gerhard Gölles, Daniela Hensler, Thilo Reich, Hendrik Steinigeweg, Waldemar Wilwer

CONSULTANTS
Implementation planning
Bureau Bouwkunde
Rotterdam bv

Structural engineering
Abt-Adviseurs in Bouwtechniek, Delft

HVAC
Techniplan Adviseurs Bv, Rotterdam

Building physics
Peutz bv, Zoetermeer

Main Contractor
Bouwbedrijf M.J. de Nijs
en Zonen BV

Client
ING – Real Estate

Photographer
Iwan Baan

The interior’s architectural formulation defines the foyer and arena as central divisors which integrate all path relations into the overall functional concept.

Movement and light manifest themselves clearly as essential parameters for the film as a medium in the architectural production.

Eye Film Institute

143 eye film institute netherlands iwan baan 009 exterior
143 eye film institute netherlands iwan baan 022 exterior
143 eye film institute netherlands iwan baan 021 exterior
143 eye film institute netherlands iwan baan 010 exterior view
143 eye film institute netherlands iwan baan 053 exterior view bikes