Porsche Museum

page /

Porsche Museum

 

Address
Porscheplatz 1
D-70435 Stuttgart-Zuffenhausen

Category
Cultural

Status
Built

Floor area

13.333 m²

Gross floor area

27.692 m²

Gross floor area aboveground

14.388 m²

Volume

225.464 m³

Site area

8.200 m²

Exhibition area

5.600 m²

Project manager
Martin Josst

Project team
Zoltan Adorjani
Philip Beckmann
Sebastian Brunke
Gerhard Gölles
Imke Haasler
Tom Hindelang
Tapio Lassmann
Jörg Rasmussen
Torsten Sauer
Hendrik Steinigeweg

Photographers
Brigida González
Hertha Hurnaus
Iwan Baan

The central draft concept was the translation of the versatile and vivid brand into the language of architecture. The museum features those specific conditions which the Porsche brand conveys both spatially and sensually to visitors. Drive and speed, statics and logjams can be experienced both in the building’s configuration as well as through the spatial medium.

The museum is an open, clearly defined place which incorporates all brand specific qualities. Here, speed and passion find their spatial equivalents and can be impressively retraced in the sensual experience. Experience and the opportunity to experience were

The central draft concept was the translation of the versatile and vivid brand of Porsche into the language of architecture. The museum features those specific conditions which the Porsche brand conveys both spatially and sensually to visitors. Drive and speed, statics and logjams can be experienced both in the building’s configuration as well as through the spatial medium. The Porsche museum is designed as a dynamically formed, monolithic structure, seemingly detached from the entry level’s folded topography. Its reflective soffit absorbs the architectural landscape below and atmospherically increases the space between base and exhibition area.

the primary design parameters through respective spatial allocations in the basic architectural concept. The seeming dichotomy of the architectural shape is the appropriate answer to the building’s function and the exceptional position of its exhibits.

The museum’s conceptual design demonstrates our perception of buildings as interactive organisms, as communicating part of a whole. The consistent interaction between the building and its environment is conceived as a quality, as is a functional and practical utilisable space. The specific characteristics of the spatially definable environment

are conceived as a landscape or urban landscape, its interpretation as the corporate approach.

The Porsche museum is designed as a dynamically formed, monolithic structure, seemingly detached from the entry level’s folded topography. Its reflective soffit absorbs the architectural landscape below and atmospherically increases the space between base and exhibition area.

Thus this architectural gesture underlines the duality of experience and opportunity to experience on which the structural design is based.

Address
Porscheplatz 1
70435 Stuttgart-Zuffenhausen
Germany

Floor area
13.333 m²