411_AQ_dm_vis_001a_Julius-Tandler-Platz

Althan Quartier
Austria

Mixed Use Refurbishment

Design Development

Franz-Josefs-Bahnhof, which is located on Julius-Tandler-Platz in Vienna's 9th District, was opened in its current, familiar form in 1978 and, alongside its core function as a railway station, can look back over a richly varying history of use. Efforts that have been made in recent years to lend the location a contemporary character with the name “Althan Quartier” have included a number of urban design studies related to the question of how the existing buildings can be remodelled in line with a wide range of new requirements and best integrated into its urban context.

In addition to gaining the acceptance of the neighbouring population, the decisive objectives of the development project included the permeability to pedestrians, the opening up to Julius-Tandler-Platz, the creation of the broadest possible mix of uses and the obligatory densification of a central urban zone. The concept developed by DMAA in cooperation with Josef Weichenberger architects + Partner attempts to meet these requirements by very precisely addressing the existing buildings.

The arguments for retaining this existing built substance are not only ecological but also include the great spatial quality and flexibility of this modular structure, which is imbued with the spirit of modernism. The generous opening up of the base creates the desired spatial relationship with Julius-Tandler-Platz and increases the attractiveness of the station concourse while establishing an inviting connection between the new urban terrace and the central courtyard via the station, which becomes the focal point of the neighbouring spaces with their largely public functions.

The internal spaces receive additional daylight via two new atria, which can be carved with minimum disruption out of the existing building. The densification is achieved through the construction of two new stories, which are stepped back in line with the contours of the building volume.

The wide range of urban movement and meeting spaces, areas for local facilities, shops, services, offices and apartments will enable the Althan Quartier to do justice to its potential significance as an open neighbourhood centre that creates a strong sense of identity while also functioning as an inviting public transport hub.

Address
Julius Tandler Platz 3
1090 Vienna, Austria

Start of planning
2016

Start of construction
04/2021

Completion
05/2023

Floor area
60284m² (above ground)
9042m² (below ground)

Gross floor area
69402m² (above ground)
10470m² (below ground)

Construction volume
276290m³ (above ground)
62795m³ (below ground)

Height
40 m

Number of levels
11

Number of basements
2

Project manager
Sebastian Brunke

Project team
Michael Lohmann, Julia Oblitcova, Marinke Böhm-Kneidinger, Dorota Wojciga

Partner Office
Josef Weichenberger Architects + Partner

CONSULTANTS
Structural engineering
Spirk + Partner

Lighting design
Bartenbach

Building physics
Pilz und Partner

Façade
Dr Pfeiler GmbH

HVACR/ Electrics
ICE Project Group

Fire Safety
Brandrat

Surveyor
Vermessung Meixner

Traffic Planner
Traffix

Project Management
IC


The existing Althan Quartier, designed by Karl Schwanzer

Concept sketch



Althan Quartier will become an OPEN NEIGHBOURHOOD CENTRE AND INVITING PUBLIC TRANSPORT HUB.

411_AQ_dm_vis_009_L00_entrance hall
411_AQ_dm_vis_013_L02_entrance hall
411_AQ_dm_vis_011_L01_entrance hall


BY REMOVING THE MIRROR-GLAS FACADE, THERE WILL ARISE OPEN AREAS AND A SENSE OF SPATIAL DEPTH.

Now and then: view from Spittelauer Platz

Now and then: the High Terrace


Inside view of the office area illustrating the characteristic open layout, which will preserve the rawness of the place


411 AQ1 Althan Quartier rendering context 01
411 AQ1 Althan Quartier rendering context 02