Festival Hall of the Tiroler Festspiele Erl

page /

Festival Hall of the Tiroler

Festspiele Erl

Address
Mühlgraben 56
A- 6343 Erl
Tyrol

Category
Cultural

Status
Completed

Total floor area
8.800 m²

Floor area foyer
1.250 m²

Auditorium area
approx. 580 m²
[732 seats + 130 temporary seats]

Orchestra pit
approx. 160 m²

Stage
approx. 450 m²

Gross floor area
10.000 m²

Volume
60.000 m³

Site area
9.700 m²

Built-up area
4.500 m²

Building dimensions
90m x 71m x 22m
[longest/highest points, including cantilevers]

Photographers
Brigida González
Peter Kitzbichler
Ulrich Egger

Project manager
Sebastian Brunke
Jörg Rasmussen

Project team
Philip Beckmann
Eva Schrade
Torsten Sauer
Simon Takasaki
Anja Vogl

CONSULTANTS

Executional Planning and Representative of the Awarding Body
MHM architects

Structural Engineering
FCP Fritsch, Chiari & Partner ZT GmbH

Building Services Engineering
Zentraplan GmbH

Acoustics
        
Quiring Consultants

Light Planning
   
Haighlight

Stage Planning
    
e.f.f.e.c.t.s, technisches Büro GmbH

Stage Machinery
   
PKE Electronics AG

Building Physics
   
Dr. Pfeiler GmbH

Geotechnics
   
PGI, GmbH

Fire Prevention
    
Norbert Rabl ZT GmbH

BSB
Ing. Christoph Wegscheider

General Contractor
   
STRABAG AG / Dir AX

Planning & Construction
 
KG Ing. Werner Hann

The festival hall’s geometry develops from the surrounding topography and places the building and the already existing festival hall in juxtaposition.

Its positioning relates to the existing landscape, the dynamic gesture of the historical counterpart, as well as the background rock formations. The topographic imprinting in the landscape continues inside the building where two central parameters direct the architectural approach: the interplay between the building’s interior and the surrounding nature as well as the concentrated, spatial composition of a functionally optimised concert hall of international repute.

Flowing visual and functional spatial references define the design method: Spaces of different zoning and configurations implement the focus on communication and peace,

The festival hall’s geometry develops from the surrounding topography and places the building and the already existing festival hall in juxtaposition. Its positioning relates to the existing landscape, the dynamic gesture of the historical counterpart, as well as the background rock formations. The building is similar in design to tectonic stratification with interrupting faults whose strategic positioning points the way into the building’s interior. Architectural conditions in the building’s interior are devolved into a subtle control of the motion sequences through their sensual perception.

Festival Hall Erl featured in "ARD Aktuell" on the 9th August 2014.

dynamics and concentration.

Architectural conditions in the building’s interior are devolved into a subtle control of the motion sequences through their sensual perception. The access staircase is integrated into the terrain’s topography and leads visitors into the building’s interior. The foyer allows a wide range of impressions of the surrounding natural environment as well as to the existing summer festival hall.

In the opposite direction, a staircase leads to the gallery on the level above where the relationship between interior and exterior relations is once again impressively experienced by the extensively glass-fronted western facade.

Secondary functions of the building are also located at the upper level. 

Paths and spatial layout are designed both functionally as well as atmospherically: vast communication zones, narrowing and widening circulation areas and varying ceiling heights translate the tectonic building geometry in a sensually comprehensible way.

Coherently, the approach to the concert hall is effectively emphasised by the gentle rise of the entry level. The concert hall, which is situated at the centre of the building like a shell and is anchored to the rock at the back, is connected to the foyer via two accesses on each level.

The passage from the foyer into the concert hall is accompanied by a spatial and atmospheric transformation: Dynamics, variability and asymmetry of the foyer give way to highest concentration, static peace and orthogonality.

Address
Mühlgraben 56
6343 Erl,Tyrol
Austria

Floor area
7.000 m²