EYE Film Institute Netherlands

page /

EYE Film Institute

Netherlands

Address
IJ Promenade 1
1031 KT Amsterdam

Category
Cultural

Status
Built

Floor area [total]

6.300 m²

Gross floor area
8.700 m²

Built-up area

3.250 m²

4 Cinemas

315 seats

Photographer

Iwan Baan
Amsterdam

Project manager

Philip Beckmann

Project team
Sebastian Brunke
Alejandro C. Carrera
Ruben Van Colenberghe
Burkhard Floors
Gerhard Gölles
Daniela Hensler
Thilo Reich
Hendrik Steinigeweg
Waldemar Wilwer


CONSULTANTS


Implementation planning       
Bureau Bouwkunde Rotterdam bv

Structural engineering
         
Abt-Adviseurs in Bouwtechniek

HVAC        
Techniplan Adviseurs Bv

Building Physics  
Peutz bv, Zoetermeer

Main Contractor
  
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV

EYE Film Institute Netherlands is situated on a prime location at the bend of the river IJ, opposite the historical part of the city and the Central Station. The building is conceived as a highly tense and dynamic geometric solid. The light is reflected in multiple ways by smooth, crystalline surfaces, thus subjecting the building’s appearance to permanent optical changes during the course of the day.

Movement and light manifest themselves clearly as essential parameters for the film as a medium in the architectural production. The entrance into the building is characterized by continuous spatial concentration and directed visual relations. Spatial development, light incidence,

Both the Eye Film Institute’s concept and urban implementation are based on an overlay of two creative disciplines which have at their core reality and fiction, illusion and real experience. By delivering a dynamic interplay, the building’s assigned role oscillates between acting as the urban scenery’s protagonist and as a dramaturgical element placed in front of a heterogeneous landscape setting. The area’s distinctive communicative effect goes beyond the confines of the building, thus transforming the visit to the Film Institute into a sustained encounter between urban reality and cinematographic fiction.

and materiality define the path that leads from the southern glass front and the museum shop into the heart of the building.

The room widens successively, before unfolding its full dimensions as an architectural and functional focus.

The interior’s architectural formulation defines the foyer and arena as central divisors which integrate all path relations into the overall functional concept.

Whereas on the south side the building’s shell opens fully onto the adjacent river, terrace-like steps extrapolate the partly allocated, partly alterable functional zones as well as the interior’s character and atmosphere,

by allowing access to the exhibition level, to the projection rooms and restaurant. Flowing transitions between the single functional areas underline the distinctive continuity and the dynamic of the room flow, thus transforming the usage into a physiologically tangible sequence of constantly changing spatial impressions.

Movement and light generate standpoint-dependent, variegated atmospheric connections which oscillate between extrovert landscape reference and introverted spatial concentration.

Accompanied by these variable perceptions, the perambulation of the building resembles a movie sequence with changeable visual effects.

Address
IJ Promenade 1
1031 KT Amsterdam

Floor area
6.300 m²